Slips - FAQ

Indledning - Den ultimative slipseguide
I denne guide lærer vi dig alt om slips – og lidt mere til! Da vi selv sælger slips (vi har faktisk et af verdens største udvalg online), er der ingen fare for, at der opstår en interessekonflikt. Vi elsker slips og ønsker, at du bærer det så ofte som muligt. Vi havde helst set, at du sov med slipset på. Men vi lover at være helt ærlige i denne slipseguide, om hvornår det er passende og ikke passende at bære slips.

PSST! Klik her for at få adgang til et af verdens største udvalg af slips online.

Slips i forskellige materialer og mønstre.

Unødvendig viden om slipset
Hvis du vil kunne hive en rigtig kedelig anekdote frem til en middag, så kan du fortælle om slipsets historie. Slipset er en pyntegenstand, der opstod under Trediveårskrigen, da kardinal Richelieu ansatte kroatiske legesoldater til at kæmpe for Frankrig i 1600-tallet. Disse soldater ansås for at være heltemodige og havde ved sejrstoget røde stofstykker rundt om halsen. Halsbeklædningen blev døbt ’cravat’ for at hædre disse fremgangsrige soldater, da ’croates’ betyder kroater på fransk. Kravatten blev senere udviklet til det moderne slips. Slipset blev øjeblikkeligt et statussymbol og højeste mode i Paris. 

Hvilke signaler sender det, når man bærer slips?
Et flot og velbundet slips signalerer bevidsthed og kompetence. Det viser, at du har gjort en indsats for at se stilfuld ud, før du møder nogen, hvilket er en måde at vise respekt til den anden part. Alt dette kan synes meget overfladisk, hvilket det er. Men faktum er, at det ydre er vigtigt ved førstehåndsindtrykket. Mennesker dømmer desværre hurtigt baseret på ydre omstændigheder. Sørg derfor for at anvende dette til din fordel ved at bære et flot slips i de rette sammenhænge.

Hvornår er det passende at bære slips?
Så er det store spørgsmål: hvornår er det egentlig passende at bære slips? Frem til årtusindeskiftet var det helt almindeligt at mænd bar slips på arbejdet. Indenfor bank-, finans- og den juridiske verden samt chefstillinger på lavere niveau og opefter var det i praksis forventet, at man bar slips på arbejdspladsen. Efter IT-krakket i begyndelsen af 2000-tallet skete der dog noget, og det blev moderne med en mere uformel stil. Siden da er brugen af slipset blevet mere begrænset til bryllups-, dåbs, studenterfester, finere middage og andre festlige begivenheder. I de seneste år er slipset dog vendt tilbage på arbejdspladserne. Som vi har skrevet ovenfor, så giver det et godt førstehåndsindtryk med et flot og velbundet slips, som signalerer bevidsthed og kompetence. Nedenfor vil vi redegøre for forskellige situationer, hvor du måske er usikker på, om det er passende at bære et slips.

Slips på kontoret?
Det afhænger helt af din position samt kulturen i virksomheden. Slips anvendes ikke længere i så stor en udstrækning på arbejdspladsen, som den førhen gjorde. På kontoret er slipset i stedet blevet et symbol på vigtige møder og virksomhedsbegivenheder. Det bæres flittigt til virksomhedsfester og konferencer. Har du en lederrolle kommer slipsets tilstedeværelse helt an på kulturen du vil skabe i virksomheden, samt hvordan du vil fremstille din lederrolle. Vil du have en mere afslappet tilgang i dit lederskab, kan du lige så vel sløjfe slipset til hverdag og bruge det til virksomhedsfesten og konferencen, samt vigtige møder.

Arbejder du inden for bank- og finansverdenen, bør du anvende slips på dage, hvor du har vigtige kundemøder eller hvis der sker noget vigtigt inden for virksomheden. Arbejder du med jura, så bør du bære slips ved alle slags kundemøder og forhandlinger. 

Vi giver råd om slips på kontoret og på arbejdet.

Slips til jobinterviewet?
Hvis du skal til et jobinterview, så er det en god idé at læse om virksomheden og dens kultur inden for at få vejledning om en passende påklædning. Det er ofte ikke nødvendigt at bære slips til interviewet. Det skader dog ikke at vise, at du har gjort dig umage og tager interviewet alvorligt. Gælder det chef-, bank- og finansstillinger eller noget inden for jura, er det aldrig en dårlig idé at bære slips til interviewet.

Slips som vært/værtinde?
Er du programvært for et stort landsdækkende TV-program, skal du helt sikkert bære slips eller butterfly. Du bør bære slips i alle situationer, hvor du skal være stilfuldt klædt på og skal nå ud til et stort publikum. Er du konge, præsident eller statsminister, bør du altid bære slips i offentlige sammenhænge og i TV-optrædener.

Slips til studenterfester?
Traditionelt set bærer man hvidt til alle festlige begivenheder i forbindelse med, at studenterhuen sættes på hovedet. Da studentertiden varer i længere tid og med flere forskellige fester, så kan det variere meget om der forventes, at du bærer slips. Til studenterkørslen kan du vælge at bære et slips for at løfte stemningen på vognen, men husk at det er en lang dag, hvor du skal kunne bevæge dig frit og ubesværet op og ned af vognen.

Når det kommer til studenterfesterne i ugerne efter studentereksamen, kommer det helt an på, hvilken slags studenterfest du skal til. Hvis det er en fin middag med flerretters menu eller en cocktaillignende fest, så vil et slips være en rigtig god idé. Hvis det er en havefest med håndbajere og stor grill, er det underordnet, om du bærer et slips. Hvis invitationen til studenterfesten påskriver et slips, skal du selvfølgelig gøre dig umage for at møde op som værten ønsker det. Der findes faktisk ingen regler for hvilket slips, man bør bære i studentertiden, men gå efter ’less is more’. Forsøg at holde dig til maks. tre hovedfarver i dit outfit. Vælg et mørkt slips til en hvid skjorte eller hvis du vil lege lidt med humørfyldte slips, så kan det også være et humoristisk indslag med et sjovt slips til studentertiden.

Slips på første date?
Slipset er en gigantisk pil, som peger lige ned mod det mandlige kønsorgan. Om det har nogen effekt på din date kan dog diskuteres. At bære et slips på første date er noget vi generelt fraråder. Vi tror på, at en mere afslappet stemning på første date næsten altid er at foretrække. Den eneste undtagelse er, hvis I skal på en rigtig god restaurant, hvor det forventes, at I er fint klædt på, eller hvis I skal til et særligt event sammen.

Slips og matchende lommetørklæde?
Dette er et spørgsmål, der ofte bliver stillet. Hvilket lommetørklæde skal man vælge til slipset? Et slips og præcist matchende lommetørklæde bør som regel kun bæres til bal, bryllup og dåb. Når det kommer til fester, middage og jobbegivenheder bør du aldrig bære helt matchende slips og lommetørklæde, hvis du ikke arbejder som serveringspersonale. Vælg i stedet et lommetørklæde som enten opfanger skjortens farve eller visse farver i slipset.

Slips til begravelse?
Til begravelse skal der altid bæres et diskret og afdæmpet slips. I nogle tilfælde kan det betyde, at den nærmeste familie bærer sort slips mens andre gæster kan bære mørke slips, der ikke støjer for meget. Størrelsen på slipset er underordnet, og generelt er det en god idé at afstemme påklædningen med afdødes og pårørendes forventning til påklædningen. Sørg altid for at vise respekt for familiens og de nærmestes ønsker. 

Slips til bryllup?
Skal du til bryllup som bryllupsgæst, skal du følge dresscoden, som parret har valgt. Nogle ønsker et mere formelt bryllup mens andre vil have en afslappet fest, og hvis du er i tvivl kan du altid spørge parret. Tjek for en sikkerheds skyld med brudgommen, så du ikke bærer et identisk eller lignende slips. Hvis du er brudgom kan du bære slips, butterfly eller kravat. Om sommeren passer lyse sommerfarver i silke og bomuld godt. Om vinteren er mere dæmpede farver i uld godt. Se vores særlige udvalg af bryllupsslips.

Stort udvalg af slips til bryllupper.

Slips til dåb?
Du behøver ikke bære et slips til en dåb medmindre dresscoden foreskriver det. Men det bliver ofte værdsat hvis du bærer et slips. Selv de unge drenge må bære slips.

Slips om vinteren?
I årets mørkeste måneder er uld et meget godt materiale at vælge. Det er varmt, har god åndbarhed og en mat nuance, som passer godt til uldjakkesæt. Afdæmpet og diskrete farver er at foretrække. Prøv gerne et strikket slips i uld, hvilket kan blive rigtig flot. Selvfølgelig fungerer andre materialer også godt om vinteren selvom uld er en favorit.

Marineblå strikket slips i uld

Slips om sommeren?
Om sommeren er bomuld og hør gode materialer til slipset. De har god åndbarhed og har matte farvenuancer. Silke passer lige så godt, hvis du vil have mere glans i slipset. Lyse og glade farver er at foretrække om sommeren, gerne med blomstermønster.

Blomsterslips passer godt om sommeren.

Slips til jakkesæt?
Som udgangspunkt kan du selv vælge, om du vil bære slips med dit jakkesæt/habit. Det kommer helt an på formaliteten af begivenheden, hvor du skal bære et jakkesæt. Hvis du vælger at bære slips til dit jakkesæt, så sørg altid for at skjortekraven er bred nok til slipset. Hvilken farve du skal vælge til dit slips kommer an på farven af jakkesættet og skjorten. Vælg slipset til sidst, det er nemmest at finde det rette match der. Du skal helst ikke have mere end tre hovedfarver i dit outfit. Hvis du skal have et marineblåt jakkesæt med hvid skjorte på, så er det et sikkert kort at vælge et blåt eller mørkeblå slips. Slips kan dog også have detaljer i andre farver. Kombiner med et hvidt lommetørklæde og brune lædersko med et brunt bælt, og så er du klar.

Som udgangspunkt kan du selv vælge, om du vil bære slips med dit jakkesæt/habit.

Slips til habitjakke?
Når du bærer en habitjakke, der ikke matcher med bukserne, kan du selv vælge om du vil bruge slips. Du kan også sagtens blot bære et lommetørklæde eller ingen af delene. Men vi vil slå et slag for slipset, da vi synes, at et outfit med habitjakke bliver mere komplet med et slips.

Hvornår skal børn bære slips?
Hvornår er det passende at bære slips for en dreng? Det er altid op til den enkelte, men typisk til bryllup, dåb og begravelse, vil det være passende at børn bærer slips. Det er op til jer selv som forældre, om jeres børn skal og vil være lige så stilfulde som de voksne gæster. Se vores store sortiment af børneslips.

Vi har slipsar till barn.

Hvor langt skal slipset være?
Slipset skal være lige så langt, så spidsen slutter præcis ved bæltespændet. Den perfekte længde er meget vigtig, da det ikke ser godt ud hvis det er for kort eller langt. Hvis du ikke lander på den rette længde, er det bare at binde slipset igen. Øvelse gør mester!

Slipset skal være lige så langt, så spidsen slutter præcis ved bæltespændet.

Hvor bredt skal slipset være?
Slipsets bredde er en smagssag. Det mest populære mål er 8 cm, hvilket er standardbredden. En retningslinje ved valg af bredde er, at slipsets bredeste del skal have samme bredde som den bredeste del på jakkereversen. Denne regel følges dog ikke altid så nøje. Derfor er det en nemmere tommelfingerregel, at højere og større personer passer bedre i et bredere slips, mens en kortere og mindre person passer bedre i et smalt slips.

Hvilken slipseknude er den bedste?
Vi anbefaler ”Four in hand”. Den er flot, nem at binde og fungerer til alle begivenheder. Slipseknuden bliver flottest, hvis den er relativt lille og stramt bundet, hvilket Four-in-hand egner sig perfekt til. Knuden skal ikke være stor, klumpet eller løst bundet. Knuden skal helst have en fold i midten lige under knuden. Denne fold skaber du nemt ved at klemme slipset sammen øverst inden du strammer knuden. Husk at slipset ikke må sidde løst mellem slipseknuden og skjorten, det skal være stramt, dog ikke så stramt at det bliver ubehagelig eller er svært at trække vejret. Du kan læse vores guide om, hvordan du binder slipset her.

Hvilket materiale skal man vælge til slipset?
Det er en smagssag. Generelt set passer uld godt til vinteren og bomuld og hør godt til sommeren. Silke og polyester passer godt hele året. Uld og bomuld har en mat farvenuance, mens silke har en glansfuld overflade. Polyester kan være både glansfuld og mat alt efter designet. Silke og uld er de dyreste materialer, mens bomuld og polyester er billigere at producere. I dag er der rigtig flotte polyesterslips, som man knapt kan se forskel på i forhold til silkeslips, foruden prisen. Men ofte kan det handle om, hvilken følelse et produkt giver, hvorfor mange stadig foretrækker silkeslipset.

Hvad er et satinslips?
Et satinslips er et slips med en helt glat overflade, som giver et ekstra glansfuldt udseende. Satin er altså en tekstur og siger intet om materialet, hvor mange tror det er silke. Et satinslips kan både være fremstillet i silke og polyester.

Hvilken farve skal man vælge på slipset?
Vælg gerne en farve, der er i samme farvenuance som habitjakken eller jakkesættet. Vælg slipset til sidst, når du har valgt skorte og jakke. Undgå et slips i samme farve som skjorten, da slipset så ikke kan ses, hvilket ikke ser elegant ud.

Hvordan passer jeg bedst på mine slips?
Først og fremmest bør du vælge et slips af god kvalitet, så det holder længe. Et godt slips kendetegnes af et godt stof med tilpas stræk, stærke sømme og god foring, som giver en flot knude og fald. Sørg gerne for at slipset har samme stof på bagsiden, hvilket kaldes self-tipping, som normalt kun ses på dyrere slips.

Passer man på sine ting, så holder de længere, dette gælder også dine slips. Der findes sikkert mange af os, der er kommet hjem efter arbejdet eller festen og mere eller mindre har arbejdet sig ud af slipset og kastet det hen på den nærmeste stol. Det føles rart men ikke for slipset. Her kommer derfor vores vigtigste tips til at øge levetiden på slipset.

Åbn slipseknuden: Det vigtigste for at slipset skal holde længe, er at du altid binder slipseknuden op efter brug. Løsn forsigtigt knuden, og åbn derefter knuden lige så forsigtigt. Hvis du trækker for hårdt vil slipset levetid forkortes. Når slipset er bundet op, så opbevar det hængende eller løst oprullet i en skuffe.

Løsn forsigtigt knuden, og åbn derefter knuden lige så forsigtigt.

Strygning af slips: Kan et krøllet slips reddes? Ja, men det kræver stor forsigtighed. Læg slipset ud i dets fulde længde, inden du begynder at stryge. Det er ikke at foretrække, at der er ujævnt under det, når du skal stryge slipset, da det kan skabe grimme mærker. Et silkeslips får nemt brandmærker, når strygejernet er for varmt. Derfor bør du altid stryge med et stykke stof mellem strygejernet og slipset. Desuden bør du altid starte med at stryge på den laveste varme. Brug damp som udglatter folder effektivt. Vær dog forsigtig, så der ikke kommer store vanddråber fra dampen, da det kan skabe pletter, som ikke altid kan fjernes. Hvis du ikke får bugt med rynkerne, kan du øge varmen og dampen. Som sidste udvej kan du teste strygning direkte på slipset, men så kan du godt forvente, at det meget nemt kan gå i stykker. Det allerbedste du kan gøre er at bruge et strygejern med et højt damptryk og relativ lav varme. Det skader ikke slipset og udglatter de fleste folder.

Pletter på slipset: Foruden grimme krøller og folder er pletter den største trussel mod dit slips. Og da vi ved hvor let det kan være at dyppe slipset i suppen, vil vi her fortælle hvad du kan gøre hvis ulykken er sket. Som det gælder strygning, skal man også være forsigtig med pletter. En grundregel er først at skrabe maden eller saucen væk med en kniv eller ske for at få så meget væk som muligt fra starten. Tag derefter en klud med koldt vand og gnid. Til pletter med meget farve på kan du lægge salt på pletten, så farven absorberes. Hvis du har mulighed for det, så tør gerne slipset med det samme, så det ikke efterlader en vandplet. Er du på restaurant, så er det godt råd at tørre slipset på toilettets elektriske håndtørrer med varm luft.

Du kan også få alkoholbaserede pletfjernere, der kan fjerne vin og fedtpletter. Du skal aldrig vaske slipset i en vaskemaskine. Så vil det blive ubrugeligt. I nogle tilfælde kan det reddes ved at lade det få en kemisk rensning.

Vin på slipset: Det mest effektive råd er at tage en klud med koldt mineralvand og gnubbe. Du kan også lægge salt på pletten, så vinen absorberes. Du kan også teste med en alkoholbaseret pletfjerner.

Hvis intet andet hjælper, ja så har du ikke så meget valg andet end at bladre igennem vores store sortiment af slips online. Heldigvis for dig så arbejder vi helt uden mellemled, hvilket betyder, at vi kan tilbyde kvalitetsslips til rigtig lave priser.

(0)

Vi benytter cookies. Ved at surfe på vores hjemmeside godkender du vores brug af cookies. Okay, så ved jeg det