Lommetørklædets historie
Har du plads i hovedet til unødvendig viden? Hvis svaret er ja, så læse videre. Hvis nej, så spring til næste afsnit. Fra begyndelsen af var lommetørklædet en praktisk accessory til at tørre sved og snavs af ansigtet i romertiden. Nogle af dem var sågar parfumerede for at dæmpe ubehagelige lugte. I årenes løb udvikledes disse små stofstykker sig til at blive en dekorativ modeaccessory, men det var først i 1900-tallet, at den kun blev anvendt som dette. 

Klik her for at se et af verdens største udvalg af lommetørklæder online.

Lommetørklæde i alle farver og materialer.

Hvad er et lommetørklæde?
I dag kender de fleste et lommetørklæde som et der bruges til at tørre sved af panden og pudse næse i, som oftest fremstillet i papir til engangsbrug. Men engang brugte man stofklude, og det er disse som fik plads i lommen på en jakke hos mændene. Her omtaler vi disse lommetørklæder til pynt. De anvendes kun dekorativt og gør din habitjakke eller jakkesæt endnu mere stilfuldt. Du skal absolut ikke pudse næse eller tørre sved af panden med det.

Hvornår er det passende at bære et lommetørklæde?
Du kan bære et lommetørklæde til hvilken som helst begivenhed, hvis du bærer et jakkesæt eller en habitjakke. Du kan bære den til hverdag på arbejdet eller til kjole og hvidt. Det fine med et pyntelommetørklæde er, at det er både uformelt og formelt, hvilket betyder, at den altid passer ind. Desuden er den utrolig nem at sætte i brystlommen med en Puff fold. Hvis du har en række lommetørklæder i forskellige farver og mønstre, kan du nemt variere dit outfit fra dag til dag på trods af et begrænset antal habitjakker og skjorter.

Lommetørklæde til kjole og hvidt og smoking?
Bærer du kjole og hvidt eller smoking, skal du altid bære et hvidt lommetørklæde i bomuld eller hør.

Lommetørklæde til en begravelse?
Du kan bære et lommetørklæde til en begravelse selvom det ikke er et must. Det skal altid være hvidt, helst i bomuld eller hør, selvom silke også passer godt. Fold med lige kant er at foretrække. Puff fold har en mere festlig karakter og bør derfor undgås.

Hvilken foldning på lommetørklædet skal man anvende?
Dette kommer først og fremmest an på situationen. Den mest almindelig og nemmeste er Puff-foldning og passer til hverdagsbrug. For eksempel til passende tilfælde på jobbet, festen eller middagen. Du sætter nemt en finger i centrum af lommetørklædet og lader den falde ned på fingeren. Siden stopper du den ned i habitjakkens brystlomme med den rundede puf opad.

For mere formelle former er foldning med lige kant at foretrække. For eksempel til begivenheder som bryllup og vigtige forretningsmøder, hvor du bærer jakkesæt. Selv til begravelser er denne at foretrække.

Hvilke foldemuligheder der kan lade sig gøre kommer an på materialet. Bomuld og hør passer godt til mere strukturerede folder. Silke er betydeligt blødere og derfor sværere at få til at holde formen og passer derfor bedre til puff-fold.

Se vores guide til forskellige folder her.

Lommetørklædet glider ned i lommen?
Det er et klassisk problem, at lommetørklædet glider ned i brystlommen efter noget tids brug, og her kræver det lidt træning med at folde det, således det ikke sker så ofte. Det er afgørende at få en perfekt bredde på lommertørklædets folder, så brystlommens sidevægge holder lommetørklædet oppe. Folder du lommetørklædet for smalt vil det glide direkte ned i lommen. Lommens størrelse, lommetørklædets tykkelse og mål har betydning for dette. Det gælder om at tilpasse foldningen efter disse forudsætninger.

Hvilket lommetørklæde skal man vælge?
Lommetørklædets størrelse: Det mest almindelig mål på lommetørklæder ligger mellem 25 x 25 cm til 30 x 30 cm. Man skal huske, at man ikke vil have et lommetørklæde, der bliver for stort og kluntet i brystlommen. Det ser ikke godt ud med en stor bold, som ser stoppet ud. Vi kan godt lide de noget mindre lommetørklæder på 25 x 25 cm, da alle foldeteknikker er mulige samtidig med, at de ikke bliver kluntede i brystlommen. Vil man have et større lommetørklæde, bør det helst være relativt tyndt, så det ikke bliver for kluntet.

Hvilken farve skal lommetørklædet have? Først og fremmest skal du have et hvidt lommetørklæde i din garderobe. Det er næsten lige så basalt som at eje et par sorte sokker. Du går aldrig galt i byen med et hvidt lommetørklæde, uanset hvilken habitjakke eller skjorte du bærer. Du skal altid have et hvidt lommetørklæde i bomuld eller hør til kjole og hvid og smoking.

Ellers er det bare at lade fantasien få frit spil, når det kommer til farve eller mønster på lommetørklædet. Et godt råd er at lade lommetørklædet matche med skjorten. Eller at lommetørklædet opfanger en farve der findes i butterflyen eller slipset. Undgå et lommetørklæde i samme farve som habitjakken ellers kan det ikke ses. Med et lommetørklæde vil man skabe en kontrast til jakken.

Matchende lommetørklæde med butterfly eller slips?
Som brudgom eller forlover til et bryllup er det et godt valg at bære et lommetørklæde der matcher butterflyen eller slipset. Således kan du også matche din balpartners kjole, når du skal til bal. Men i de fleste øvrige situationer er det bedre, at lommetørklædet ikke er præcist det samme som slipset eller butterflyen. De må gerne være i lignende farver og stil, men undgå helst et præcist match. Hvis du gerne vil have et præcist match, så er det ikke forkert, men det bliver automatisk en mere uformel påklædning af en mere festlig karakter.

Strygning af et lommetørklæde?
Ja, det kan man, men brug et stofstykke mellem strygejernet og lommetørklædet og start med lav varme, brug også gerne meget damp. Vær forsigtig med for høj varme, da det kan skade lommetørklædet, særlig silke er sart. Men hvorfor bør du stryge lommetørklædet, når den alligevel er foldet i brystlommen? Det fuldender et look med et nystrøget lommetørklæde.

Plet på lommetørklædet?
Start med at skrabe så meget væk af pletten som muligt. Tag derefter en klud med koldt vand på eller mineralvand, og forsøg siden at gnubbe pletten væk. Hvis du har mulighed for det, så tør lommetørklædet så den ikke får permanente vandpletter, som kan efterlade mørke ringe på et lyst lommetørklæde.

Vinplet på lommetørklæde behandles bedst med koldt mineralvand som gnubbes væk med en klud. Put derefter salt på som absorbere vinen. Der findes også alkoholbaserede pletfjernere, der fungerer som vin- og pletfjernere.

Hvordan opbevares et lommetørklæde?
Et godt råd, hvis du vil holde orden og få en god oversigt over dine pyntelommetørklæder, er en flad gennemsigtig skål med en lille diameter i åbningen. 5-10 cm er godt afhængigt af antallet af lommetørklæderne i din samling. Fold lommetørklædet, og stop dem ned i skålen. Det er både praktisk og flot, samtidig med at det er nemt at trække ud og vælge hvilket lommetørklæde du vil have på.

(0)

Vi benytter cookies. Ved at surfe på vores hjemmeside godkender du vores brug af cookies. Okay, så ved jeg det